Nachlazení, rýma a kašel

20.12.2007 | Mgr. Jana Hollanová | autori@homeopatie.cz | Metoda | 1 komentář

Podle Jenifer Worden přeložila Jana Hollanová

V tomto článku se podíváme na srovnání několika léků, které mohou pomoci při nachlazení a chřipkách.

Především je třeba zamyslet se nad tím, proč vlastně onemocníme – nachlazení zpravidla „nasedne“ na jiný zdravotní problém. Náš imunitní systém je oslaben a nedokáže pak vzdorovat sekundární infekci.

Co však způsobuje vyčerpání imunitního systému? Stručná odpověď zní: spousta věcí. Stres, únava, nedostatek spánku, problémy a starosti, které nás trápí.

Co můžeme udělat pro to, abychom zlepšili své šance, že nepodlehneme virům? Odpověď je relativně jednoduchá: věnovat zvýšenou pozornost hygieně a posílit svůj imunitní systém. Jistě, doktorům se to hezky mluví, ale když je člověk po uši v dluzích nebo se trápí vztahovými problémy, těžko se vyhne stresu, a lékař mu v tom nijak nepomůže. Musíme se proto soustředit na ty faktory, které můžeme změnit či ovlivnit a na věci, které můžeme udělat, abychom zvýšili svou obranyschopnost.

Většina lékařů dnes věří, že vyvážená dieta sestávající dostatečného množství ovoce, zeleniny a salátů, doplněná dostatkem tělesného pohybu, je prospěšnější než tučná strava a vysedávání. Také kouření a konzumace alkoholu imunitní systém oslabují.

Ale i ti nejvzornější z nás, kteří žijí zdravě a jedí rozumně, občas onemocní virózou. V takových případech nám může pomoci homeopatie. Chci zde stručně probrat čtyři léky, které běžně předepisuji při zimních onemocněních.

Aconitum

Jeden z léků nejčastěji používaných právě v zimě je Aconitum. Doporučuje se v případech, kdy se symptomy dostaví náhle, bez varování, obvykle po vystavení suchému, studenému větru. Onemocnění může být doprovázeno silnou bolestí hlavy, pocitem plnosti a těžkosti, které mají těžiště v levém spánku, bolest má obvykle pulsující charakter. Obličej je pravidla ruměněný, rozpálený a rudý, se suchýma, rozbolavělýma a červenýma očima. Krk je zarudlý a suchý, s pocitem, jako by „něco uvízlo v krku“. Tyto symptomy – suchost a horkost, postihující hlavně levou polovinu těla, mohou být úspěšně léčeny právě Aconitem. Tento lék může také pomoci při suchém, dráždivém kašli, doprovázeném pocitem napětí a tlaku v levé části hrudníku.

Gelsemium

Tento lék, často používaný při běžném nachlazení, je vyroben ze žlutého jasmínu. Symptomy, které jej indikují, jsou pocit slabosti, roztřesených nohou a celkové vyčerpanosti. Je vhodný pro pacienty, kteří jsou apatičtí, letargičtí, nechtějí nic jiného, než aby je všichni nechali na pokoji a v klidu ležet. Také stavy těžké únavy přetrvávající po viróze se dobře léčí Gelsemiem. Postižení často popisují bolest hlavy, jako by kolem ní měli ovinutý velmi těsný elastický pásek. Pacienti typu Aconitum, kterým je horko a jsou rozpálení. Těm, kteří jsou naopak zimomřiví a mají třesavku, případně nemohou spát, protože nejsou schopni uvolnit mysl, pomůže Gelsemium.

Alium cepa

Je to osvědčený lék při léčbě běžného nachlazení, které se projevuje tím, že nemocnému teče z nosu a z očí, má odřený nos. Jde lék vyrobený z Červené cibule, není divu, že symptomy, kterým ulevuje, jsou podobné účinkům cibule. Horní ret může být zarudlý a odřený, pacienta trápí hlavně kýchání. Dalším symptomem je nepříjemné lechtání v krku, který je rozbolavělý, také hlas je ochraptělý. Těmto symptomům, spolu se suchým, dráždivým kašlem, tedy bude pravděpodobně ulevovat právě alium cepa.

Euphrasia

Virů, které způsobují rýmu a to, čemu říkáme nachlazení, je kolem dvou stovek, takže symptomy, byť mají společného jmenovatele, se v jednotlivých případech mírně liší – někdy je dominantním symptomem vodnatá rýma – člověku neustále teče z nosu, jindy je největším problémem spíše ucpaný, neprůchodný nos. Některé viry vyvolávají bolest v krku, kdežto jiné způsobují mírnou, ale nepříjemnou bolest v uchu, proto také je pokaždé vhodný jiný homeopatický lék. Dobrým příkladem je právě Euphrasia, (českým názvem světlík) která v mnoha ohledech připomíná působení Allium cepa, s tím rozdílem, že v popředí je symptom zanícených a zarudlých očí doprovázený katarem. Další nepříjemný symptom spojený s nachlazením a virózami, jsou ztuhlé a bolavé klouby a svaly – velice nepříjemný stav, který někdy člověka zcela vyřazuje. Výše zmíněné léky mohou do jisté míry ulevit i těmto symptomům, jsou-li však velmi silné a akutní, pomůže právě Euphrasia.

Jak navracet a udržovat zdraví jemnými prostředky

Odborně praktikovaná homeopatie stimuluje životní sílu a dává nám mimořádnou schopnost vypořádat se i s přetrvávajícími či opakovanými problémy těla a mysli, s potížemi, které jsou často považovány za „nevyléčitelné“. Tříleté víkendové studium (10x ročně) je určeno všem, kdo mají zájem o hluboké poznání tohoto nejznámějšího tzv. „alternativního“ oboru léčby. Vyučovány jsou kromě klasické homeopatie také nové homeopatické metody, např. autopatie, zdravý životní styl a kombinace různých metod. Studium poskytuje znalosti pro profesionální praxi, stejně jako pro kvalifikovanou samoléčbu. Posluchači se setkávají se známými českými a zahraničními odborníky, jako jsou autoři knih Mgr. Jiří Čehovský, MUDr. Tomáš Lebenhart, Dr. Robin Murphy, Dr. Rajan Sankaran, prof. Anna Strunecká, DrSc, ad.

Podrobné informace o studiu a přihlášky zde

Homeopatická akademie

Diskuze k článku (1 komentář)

Lenka Novotna (23.5.2023 v 8:30)

Dobrý den .Prosila bych o radu.Mame 4leteho chlapecká.Potykame se momentálně s kašlem a rýmou(je spíše hlenovita ).Prosila bych o radu jaké homeopatikum použít.Dekuji za radu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *