Aurum při očním onemocnění

5.4.2007 | Ing. Libor Jakubčík | ljakubcik@seznam.cz | Případy

Byl jsem požádán 43letou ženou o konzultaci při očním onemocnění, které bylo dosud bezvýsledně delší dobu léčeno alopaticky.

Při první konzultaci pacientka popsala, že asi před 3 měsíci jela autem a náhle pocítila v levém oku intenzivní bolest. Měla za to, že jí pootevřeným oknem vletělo do oka smítko. Protože bolest nepolevovala, vyhledala druhý den lékařskou pomoc na specializovaném očním pracovišti.

Oční vyšetření neprokázalo cizí těleso v oku a ani jeho poranění. Přesto bolest přetrvávala. Pacientka opakovaně navštívila očního lékaře – vždy s negativním výsledkem na přítomnost cizího tělíska, ale se začínajícím zánětem spojivek neznámého původu. Postupně během 3 měsíců bylo oko léčeno kapáním antibiotických a později kortikoidových kapek. Objevila se ještě další komplikace v pocitu intenzivní suchosti oka. K podávaným lékům byly doporučeny „umělé slzy“.

Pacientka přišla na konzultaci s tím, že oko silně bolí, nemůže se proto soustředit na práci a všechny dosud použité alopatické léky nepřinesly úlevu od bolesti a pocitu nepohodlí.

Pro první pomoc jsem uvažoval výhradně s FYZICKÝMI SYMPTOMY:

OČI – rudé, suché a horké
OČI – jako by v nich byl písek
OČI – odpor ke světlu
OČI – stav po vynětí saze a jiných cizích tělísek.

Zvolil jsem Acon 30C – 2 dávky po 1 hodině. Během dvou hodin byla pacientka bez bolestivých pocitů a udávala, že za poslední 3 měsíce tento bezbolestný stav již nezná. Domluvili jsme se, že pokud by se bolestivé pocity vrátily, může dávku Acon 30C zopakovat.

Druhý den bylo jasné, že léčba neprobíhá úspěšně. Asi po 18 hodinách se bolest s pocity horkosti, cizího tělesa a suchosti vrátila a ani opakování Acon 30C nepřineslo úlevu.

Přehodnotil jsem FYZICKÉ SYMPTOMY pouze na to, co jsem viděl: OČI, NASTŘÍKNUTÉ, NASTŘÍKNUTÁ ROHOVKA – Aur (3), Graph (2), Hep (1), Ign (2), Ip (1), Merc (2), Plb (1) [Murphy]

Pacientka si zkusila vzpomenout, jak k problému s okem došlo. Je perfekcionistka, chce mít domácnost, děti, manžela, zaměstnání v dokonalém pořádku. Je velmi zodpovědná, má pocit, že nese zopovědnost za všechny a její práce musí být nejlepší. Kritika a nepochopení ji raní. Ocenění jinými je pro ni velmi důležité.

Právě pospíchala s dětmi v autě do školky – děti zlobily – a ona zjišťovala, že zase přijde do práce pozdě. Pocit pozdního příchodu do práce s neochotou dětí se utišit a uklidnit ji vedly až k zoufalství. V tu chvíli cítila prudkou bodavou bolest v levém oku.

Doplnil jsem výrazné symptomy MYSLI [Morrison]:

MYSL – intenzivní, idealistický s vysokými cíli
MYSL – velká podrážděnost při frustraci
MYSL – působí velmi seriozním dojmem
MYSL – onemocnění po neúspěchu v práci a ponížení
MYSL – strachy ze selhání
MYSL – strach z kritiky
MYSL – touha po ocenění jinými.

Lékem úplně pokrývajícím upravené FYZICKÉ symptomy a symptomy MYSLI, je Aurum.

Popis léku Aurum pro oči [Boericke]: Extrémní světloplachost. Pocit napětí. Vaskularizace rohovky. Bolesti zevnitř ven. Bodavé bolesti dovnitř.

Po jedné dávce Aurum 9C došlo k dramatickému obratu v léčbě. V průběhu 24 hodin úplně zmizelo nastříknutí rohovky s nepříjemnými bolestivými pocity. Stav vlhkosti oka se rovněž upravil. Během jednoho roku nebylo nutné homeopatické léky ani vyšetření na očním pracovišti opakovat.

Literatura:
[1] Murphy, R.: Homeopatické syntetické repertorium, Alternativa
[2] Boericke, W.: Homeopatická materia medica, Alternativa 1999
[3] Morrison, R.: Klíčové a potvrzují symptomy homeopatické materie mediky, Alternativa 2001

Homeopatická materia medica s repertoriem – Boericke

homeopaticka_materia_medica_s_repertoriem_velkyJedna z nejpoužívanějších materií medik ve světové homeopatické praxi. Pro rychlou orientaci v případu. Nejrozsáhlejší materie medika v češtině co do počtu popsaných obrazů léků (cca 800). Připojeno příruční třísetstránkové repertorium.

Knihu můžete zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *