Chamomilla vulgaris neboli heřmánek pravý

15.8.2007 | Marie Valášková | valaskova43@seznam.cz | Případy

Chamomilla – heřmánek je rostlinka, kterou známe snad všichni. Je součástí mnoha léčivých čajů, mastí, krémů, možná že v poslední době se užívá až příliš, zneužívá se a snad i proto se často setkávám i s nepříjemnou stránkou této známé bylinky, a to je přecitlivělost, alergie.

Heřmánek pravý patří do čeledi „compositae“ (složnokvěté). Do této čeledi patří mnoho známých homeopatických léků – arnika, calendula, millefolium, echinacea…

Tento lék je vhodný pro malé děti, spíš ženy než muže. Často se užívá v akutních situacích – problémy s růstem zubů, břišní koliky, otitidy, bolestivá menstruace.

Neméně časté je jeho užití i jako konstitučního léku.

Toto je případ malé Veroniky; když přišla, bylo jí asi 5 let a hlavní problém byla její nespavost. Velmi nešťastná maminka vyprávěla, že má pocit, že celá rodina se již několik let pořádně nevyspala. Důvodem byla Verunka. Byla to velmi hezká, roztomilá, blonďatá, modrooká holčička – první dítě a první vnouče v rodině, a tak byla rozmazlená. Bylo velmi těžké zavděčit se jí.

Holčička se budila, měla velmi neklidný spánek, často ze spaní křičela a plakala.

Zklidnila se jen, když jí někdo nosil, choval. Pokud jde všechno po jejím, je to to nejmilejší děcko na světě, pokud jí ale někdo odmítne vyhovět, rychle se rozčílí, začne dupat a dožadovat se svého.

Zajímavé je, že ji uklidní, pokud jí bude někdo chovat, ale jinak je velmi citlivá na doteky, těsné oblečení nebo kontakt s nepříjemným materiálem jí vadí.

Má strach z bolesti, těžko snáší i malou bolest, je citlivá.

Od narození trpí na častá nachlazení, rýmy, záněty středouší. Pokud má horečku, mívá teplejší, červenější jednu tvář než druhou.

Když Verunce rostly zoubky všechny problémy se ještě zvýraznily, růst zubů byl spojen s průjmy a teplotou.

I v jídle byla velmi rozmarná, žízeň ale mívala velikou a chtěla jen studenou vodu.

Dávka Chamomilly udělala skoro zázrak – dítě se hodně zklidnilo, ale hlavně začala lépe spát, zatím ji nebylo třeba opakovat.

Teď má před sebou ale velmi náročné období – po prázdninách půjde do školy a také se jí má narodit sourozenec – to jsou velmi stresující momenty a jsem zvědavá, jak to malá Verunka zvládne.

Homeopatická materia medica – Dr. Robin Murphy

Velká, moderní a kompletní. Nejrozsáhlejší materia medica v češtině. Zásadní přínos české homeopatii.

murphy-mm-velkeAutor, jeden z nejznámějších a nejzkušenějších homeopatů současnosti, pojednává celé spektrum homeopatických léků, od největších po nejmenší. Důraz klade zejména na základní rozlišující vlastnosti léků a na dobrou a přehlednou orientaci. Podobně jako kdysi Kentovy přednášky na téma Materia medica jsou obrazy léků podány souvislou literární formou, nikoliv hesly. Léky jsou popsány systematicky. Údaje o každém léku začínají farmaceutickými údaji o substanci. Následuje historický pohled – jak byla substance používána v homeopatii, nemoci a stavy, u nichž byl homeopatický lék účinný. Někdy též astrologická znamení. Oddíl Konstituce popisuje typ osobnosti, její mentální a fyzické vlastnosti. Oddíl Modality uvádí zhoršující nebo zlepšující vlivy a situace. V oddílu Komentář uvádí autor své zkušenosti s lékem, určující znaky, stavy, obvyklé projevy, průběh léčby, různá pozorování. Významnou částí popisů léků jsou příklady jejich užití v autorově klinické praxi. V popisu léku se někdy vyskytne i dialog s pokročilými studenty homeopatie (zaznamenaný na přednášce) o zvláštních vlastnostech léků, kde jsou zachycena osobní pozorování homeopatů a autora se zajímavými detaily týkajícími se potencí léků, jejich opakování, podobnosti k jiným lékům či střídání léků, a je zde často pojednána i metoda přístupu k případu. Najdeme zde i popisy v češtině dosud nepublikovaných léků.

Knihu můžete zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *