Carcinosin: Případy

14.10.2008 | Filip Čehovský | filip.cehovsky@alternativa.cz | Případy

Dr. Donald Foubister

Z knihy Homeopatické semináře (Alternativa, 2008)

Prolaps konečniku

Čtyřicetiletý muž si stěžoval na velký prolaps konečníku objevující se po defekaci. Začátek obtíží byl spojen s velkým mentálním stresem, neboť s ním v práci nespravedlivě zacházeli a on hodně přibral na váze.

Rodinná anamnéza: Matka jeho otce a jeho vlastní otec měli diabetes a otec zemřel na karcinom rekta.

Rozbor případu: Mentální, generální i lokální symptomy ukazovaly na Lachesis, Sepii, Natr. mur. a Sulphur, všechno komplementární léky Carcinosinu.

Léčba: Byla doporučena redukční dieta, podáno Folliculinum 30C následováno po třech dnech jednou dávkou Carcinosinu bowel co. 30C po tři dny. To vedlo k uzdravení.

Astma

Třináctiletý chlapec trpěl astmatem od svých dvou let, měl jak spastické záchvaty, tak epizody bronchitidy.

Předchozí onemocnění: Třikrát zápal plic, ve věku tří měsíců, dvanácti měsíců a osmnácti měsíců. Astma začalo po druhé pneumonii.

Rodinná anamnéza: Nic zajímavého, s výjimkou astmatických tendencí na otcově straně. Jeho bratr, dvojvaječné dvojče, také trpěl astmatem a dostal Medorrhinum, které jej vyléčilo.

Mentální příznaky a generálie: Vzhled Carcinosinu. Mateřská znaménka. Citlivý k výčitkám. Miluje tučné jídlo. Astma vždy lepší u moře.

V tomto případě se zdálo indikované Medorrhinum, kromě touhy po tučném mase – příklad dvou a více částečných indikací příbuzných léků. Byl podán Carcinosin 200C a během následujícího roku měl jen dva malé záchvaty astmatu.

Furunkly

Třicetiletá žena trpěla furunkly v uších, které přecházely z jedné strany na druhou. Antibiotická léčba pomohla vyléčit jednotlivé furunkly, ale nezastavila jejich opětovný výskyt. Obtížemi trpěla vždy bez přestávky po nejméně jeden týden a půl. Měla následující symptomy:

  • Nesnášela útěchu. Nemohla plakat, i když ztratila svou matku, která zemřela na rakovinu dělohy.
  • Nauzea a zvracení na počátku menstruace. Při menstruaci měla pocit tíže, která ji táhne dolů.
  • Bolest hlavy před bouřkou.
  • Unavená ráno, lepší večer.
  • Páchnoucí pocení v podpaží.

Natrum mur. a Gelseminum mají smutek, ale nemohou plakat. Sepia, protože obsahuje Natrum mur., se nicméně zdála indikovanější.
Pacientka dostala Sepii 30C, 200C a 1M po tři následující dny. Měla asi týdenní zhoršení, pak se po šest týdnů obtíže neobjevily a průběh její menstruace se zlepšil. Pak dostala Sepii 200C, 1M a 10M, poté následovaly tři týdny bez obtíží a pak se zase objevily znovu. Dostala Carcinosin 30C, 200C a 1M. Poté se dostavilo těžké zhoršení po dobu jednoho týdne, ale obtíží se zcela zbavila na další tři roky.

Rýma

Patnáctiletá dívka trpěla chronickým žlutým výtokem z nosu a častým nachlazením prakticky po celý svůj život. Její stav se ale zhoršil po prodělání černého kašle v jedenácti letech.

Předchozí onemocnění. Je po odstranění krčních i nosních mandlí. Spalničky s těžkým průběhem. Černý kašel s velmi špatným průběhem. Všechny dětské nemoci proběhly závažněji než u jejích sourozenců.

Rodinná historie. Matka měla rakovinu jícnu.

Mentální a generální příznaky. Tichá, miluje projevy lásky, kouše si nehty. Ráda tancuje. Urputně čte. Cítí strach v žaludku. Leká se zvuků. Strach z chlóru v bazénu u ní vyvolá ekzém. Strach z očekávání u ní vyvolá zvracení. Vzhled Carcinosinu.

Do úvahy přicházela Pulsatilla a Sepia, ale vzhledem k jejímu zjevu, těžkému průběhu černého kašle a protože Sepie i Pulsatilla jsou blízké Carcinosinu, dostala Carcinosin adeno stom. 30C, 200C a 1M, který byl vybrán kvůli strachu pociťovanému v žaludku a zvracení z úzkosti. Měla prudké zhoršení a rýma i nachlazení zmizely na další tři roky.

Nachlazení

Osmiletý chlapec trpěl téměř nepřetržitě nachlazením, které se projevovalo vodnatým výtokem z nosu. Nachladil se při sebemenším vystavení chladu či průvanu. Tím trpěla zejména jeho školní docházka. Rodinná historie. Nic zajímavého.

Předchozí onemocnění. Odebrání krčních a nosních mandlí, nicméně bez efektu.

Při vyšetření. Závažná podvýživa. Měl vzhled Carcinosinu, modré skléry, mateřská znaménka a světle béžovou pleť. Krční uzliny na přední i zadní straně krku byly zvětšené. Na snímku žádná patologie v dutinách, jinak bez nálezu.

Mentální a generální příznaky. Matka ho popisuje jako jemného chlapce, spíše dívčího chování, který měl problém vycházet s ostatními chlapci. Byl soucitný a toužil po projevech náklonnosti. Extrémně citlivý na hudbu. Toužil po mléku a másle, ale neměl rád tučné maso a tučnou slaninu.

Léčba. Dostal Carcinosin 30C, 200C a 1M po tři následující dny. Následovalo významné zlepšení, ale šest týdnu po podání si zlomil ruku a musel být hospitalizován v jiné nemocnici.
Po propuštění matka říkala, že pozoruje, že chlapec v sobě uzavírá strach. Dostal Opium CM s nádherným účinkem. Po týdnu byl zopakován Carcinosin. Přestal mít nachlazení a po první tři měsíce léčby nabral zhruba tři kilogramy tělesné hmotnosti. Já jsem ho viděl asi dvakrát v rozmezí osmnácti měsíců a udržoval si dobré zdraví a bez problému si našel své místo mezi ostatními chlapci.

HOMEO – homeopatický software

Homeo pyramida s názvemPoznávací znak profesionála – lékaře, lékárníka a léčitele. Užitečný pomocník pro samoléčbu, spolehlivý průvodce studentů homeopatie. Velký rozsah odborných textů, pokročilé možnosti analýzy. Snadné intuitivní ovládání. Kompletně v českém jazyce!

Podrobné informace zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *