Bolesti hlavy a homeopatie

29.10.2008 | Mgr. Jiří Čehovský | jiri.cehovsky@alternativa.cz | Případy | 1 komentář

Bolesti hlavy, někdy i velmi svízelné, jsou jedním z důvodů, proč lidé navštěvují homeopata. Na neštěstí neexistuje žádný homeopatický lék proti bolesti hlavy. Homeopatie v té své základní, nejúčinnější, „klasické“ podobě, totiž neléčí nemoci, ale celou osobnost člověka i s jeho neduhy. Homeopatické řešení spočívá v důkladném celostním vyšetření a v odborně provedené analýze případu. Homeopat zjistí osobnostní profil klienta, charakter jeho nemoci (bolesti hlavy mohou mít desítky podob) a s pomocí tlustých knížek plných tabulek, zvaných Repertorium, a s použitím jiných tlustých knížek nazývaných Materia medica nebo za pomoci počítačového programu vytipuje ze stovek možných léků ten jeden, který je jak klientovi, tak jeho problému nejpodobnější. Ten má schopnost během týdnů bolesti se všemi jejich průvodními jevy zmírnit nebo odstranit, a to dokonce tak, aby se už nevrátily.

Teorie je vždy suchopárná věc, a tak uvedu pár příkladů ze své praxe:

Šedesátiletá bělovlasá žena. Trápí ji velmi silné migrény, které měla již i její matka. S problémem se potýká od svých patnácti (!) let. Při bolestech, které přicházejí v poslední době už jedenkrát týdně, zvrací až čtrnáctkrát denně, s pocitem jakoby se obracela naruby, přitom pociťuje velkou slabost. Cítí pulsující bolest ve spáncích, horší vpravo, která jakoby vytlačuje oko ven a je ostrá. Migréna trvá 3 dny, někdy 5 dní, musí při ní ležet, cítí křeče v celém těle, není schopna nic dělat. Léky nepomáhají. Jelikož jsou migrény stále častější, je nyní většinou v tomto stavu. Stahuje se do samoty. I když nemá migrénu, cítí jakousi clonu na mozku, která ji zabraňuje pracovat. Vyptal jsem se, jaké vlivy migrénu zlepšují a jaké zhoršují, podrobně jsem rozebral detaily potíží, zajímal jsem se o její povahu a životní osudy. Vyšla mi z toho Tilia europaea neboli náš starý dobrý lipový květ, ale v potencované, vysoko ředěné, homeopatické úpravě. Vzala jen několik kuliček tohoto homeopatického léku. Za půl roku při kontrolním rozhovoru referovala: Typická migréna s jejími průvodními jevy se od prvního podání neobjevila. Měla jen jednu silnou bolest hlavy, která přešla po prášku proti bolesti. Zmizela jí clona na mozku, která ji velmi trápila. Začala zase navazovat společenské kontakty. Zvracela za celou tu dobu jen jednou. Tilia byla ještě několikrát opakována ve vyšším ředění. Teprve po roce a půl se vrátila migréna a posléze byl nasazen další lék, odpovídající změněnému celostnímu stavu – Carcinosinum. Poslední zpráva za tři roky po zahájení léčby byla od jejího syna: Je čilá, cestuje, což dřív nemohla, a pokud ji někdy bolí hlava, přejde to po obyčejném prášku. Je ale třeba říci, že migrény představují vážný a komplexní problém a ne vždy se podařilo najít ten nejlepší odpovídající lék. Případ, který jsem uvedl, je jeden z těch nejúspěšnějších.

V posledních letech používám na bolesti hlavy převážně novou metodu celostní homeopatie – autopatii. Při této metodě si klient sám doma vyrobí jednoduchým postupem podle vytištěného návodu homeopatickou, vysoko ředěnou potenci vlastní sliny (viz mé předchozí články na toto téma v Meduňce nebo texty na www.autopatie.cz), a to ve skleněné autopatické lahvičce. Přinesla už úlevu či vymizení problémů mnoha lidem.

Jednou z mých klientek byla třiapadesátiletá žena. Řekla mi, že má bolesti hlavy od puberty. Zpočátku byly jen před menses. Od třicítky začala mít záchvaty migrény, velmi silné bolesti, asi třikrát do měsíce. Od třiceti do čtyřiceti let jich měla asi pět v měsíci. Nyní je již osm let ve stavu, kdy jsou velmi silné záchvaty asi patnáctkrát měsíčně a trvají až tři, výjimečně pět dnů. Většinou je tedy ve stavu migrény. Začíná to jakýmsi jiskřením před očima, točí se hlava a má v ní zvláštní tlak. Zvrací a má průjem. Například při záchvatu, který měla včera, zvracela dvacet hodin. Při nejtěžších záchvatech nemůže ani dýchat, brní ruce, byla i hospitalizována. Silné léky proti bolesti doporučené neurologem pomáhají jen částečně, pokud jsou podány do pěti minut od vypuknutí záchvatu. Většinou nepomáhají vůbec. Říká, že se s tím nedá žít. Je kvůli tomu v částečném invalidním důchodu, nechodí do práce. Plný invalidní důchod jí zatím nepřiznali, protože to prý u migrén není podle jakýchsi pojišťovacích tabulek možné. Nemůže ale nic dělat a nikam chodit. Migrénu vyvolávají i určité běžné potraviny. Doporučil jsem jí autopatický preparát, který si sama doma vyrobí z vlastní sliny s pomocí tří litrů vody v autopatické lahvičce, což měla opakovaně provádět každých čtrnáct dní.

Kontrola za dva měsíce: Neměla od prvního podání autopatického preparátu ani jeden silný záchvat. Nějaké bolesti hlavy měla, ale byly mírnější a dobře na ně zabíraly léky proti bolesti. Ani jednou při bolesti hlavy nezvracela a neměla průjem. Zlepšil se jí spánek.

Kontrola za další dva měsíce: Poslední tři týdny neměla vůbec žádnou bolest hlavy. Pokud se předtím bolest projevila, do dvou hodin ustoupila po slabém léku proti bolesti. Takováto mírná bolest se však dostavila jen dvakrát. Od počátku autopatické léčby neměla ani jeden silný záchvat a ani jednou nezvracela. Zažívá dříve nepoznanou svobodu – může jít, kam chce, a dělat, co chce.

Autopatie je zvláštní také tím, že je velmi vhodná pro samoléčbu. Závažné případy jako byl tento sice vždy vyžadují odborné poradenství, ale u lehčích problémů si člověk vystačí sám, jen se znalostmi na úrovni dvou knih, které jsem o této metodě publikoval – Autopatie, cesta k tělesné a duševní harmonii a Uzdrav se s autopatií. A tak dostávám zprávy od svých čtenářů, od lidí, které jsem nikdy nepotkal, nebo od posluchačů svých kurzů. Potvrzují mi, že při této celostní léčbě, jedné z mnoha metod homeopatie, ustupují chronické potíže, dříve považované za nevyléčitelné. A bolesti hlavy tu nejsou žádná výjimka.

Homeopatická poradna

Zaměření na chronické opakující se potíže. Komplexní poradenství. Homeopatie, autopatie, doplňkové metody, zdravý životní styl.

poradci1

Informace a objednání na konzultaci zde

Diskuze k článku (1 komentář)

Michaela (7.9.2018 v 17:55)

Dobrý den,mám dotaz ohledně totálnímu vymizení bolesti hlavy
Jedná se o moji osobu je to v pořádku nemít zadne bolesti hlavy ? Děkuji moc za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *