Školní fobie

1.9.2014 | MUDr. Kateřina Veselá | homeopatie@auranet.cz | Případy

Před dvěma lety za mnou přijela čtrnáctiletá dívka s vážnými psychickými problémy. Má strach z neznámého, z nových situací, byla nejistá odmalička. Obrovský strach z neúspěchu, ze selhání ve škole. Musí mít samé jedničky, sama sobě si klade vysoké nároky. Učila se tolik, až měla při zkoušení okno.

V kojeneckém věku prodělala dvakrát febrilní křeče, z toho jednou upadla do kómatu a museli ji oživovat. Měla těžký zánět ledvin, byla v nemocnici půl roku a pak rok doma v izolaci s matkou, na kterou se velmi zafixovala. Proto se velmi těžce adaptovala ve školce, vždy tam byla pozorovatel, nezapojila se do hry, v kolektivu dětí je nejistá dodnes. Těžko se adaptovala i ve škole, od začátku byla velmi svědomitá, jedničkářka. Od třetí třídy chodí do jiné školy, kde je klidnější prostředí a hodná paní učitelka, pak se teprve začala do školy těšit. Je extrémní perfekcionistka, ale má takový strach ze selhání, že se odmítá účastnit jakýchkoli soutěží, třeba i na táboře. Má strach ze změn, z výšek – vadí jí točité schody a visutá lávka, strach z lupičů. Jedenkrát zkolabovala při tělocviku, má lehkou srdeční vadu, od té doby má strach z kolapsu. Až ve čtrnácti letech zvládla jet sama na soustředění bez rodičů. Často trpí na bolesti hlavy a psychogenní bolesti břicha.

Dřív byla v jídle velmi vybíravá a jedla málo, poslední rok jí s chutí, všechno, nesnáší koprovou a rajskou omáčku, miluje citróny, chleba s máslem, Hermelín, kuře, pije hodně. Potí se jen při zátěži. Spíš je horkokrevná, v horku je unavená a spavá. Spí dobře, mluví ze spaní a skřípe zuby ve spánku, do pěti let si cucala pravý palec.

Povahově je samotář, ale ve škole mají partu šesti děvčat, kde se zapojí. Je uzavřená, dlouho jí trvá, než někoho pustí k sobě. Spíš se podřizuje, doma se snaží prosadit svou, ale hádat se nebude. Je introvert, matce se nesvěřuje. Neuklízí, ve svém nepořádku se vyzná. Miluje plyšáky. V ordinaci mi na většinu otázek odpovídá „Já nevím,“ nechce se svěřit. Je velmi nerozhodná i v maličkostech. Má ráda bezpečí, jistotu, řád, má ráda svůj klid, své tempo. Je klidná, bouchne jen jednou za čas, emoce vybíjí na tancování. Když se rozčilí, pustí si hudbu a dostane se z toho. Trpí na velké výkyvy nálad. Žijí doma s babičkou, která je velmi úzkostná a na zbytek rodiny přenáší své katastrofické představy. Proto trpí strachem o rodiče. Je velmi soucitná, citlivá na nespravedlnost. Cestuje ráda, ale jen s rodiči či se třídou, moře miluje. Je mazlivá, ale útěcha ji spíš zhorší, jako menší nesnášela pochvalu, byla schopná roztrhat výkres, který jí pochválili. Na svůj věk je velmi malá, a to ji hodně trápí, ještě nedostala menstruaci.

Podala jsem Aurum metallicum 200 CH.

Kontrola po šesti týdnech: po podání léku chodila každou noc na WC. Nově se objevila fobie z pavouků. Měla sen, že zapomněla zavřít klec s křečkem, trpí obscesí, že se o něj špatně stará, že ho zapomněla nakrmit. Ve škole došlo k velkému zlepšení, získala nadhled, už se nestresuje kvůli známkám. Prožila ve škole křivdu, kdy ji učitelka jako jedinou rozsadila, ač zlobili všichni. Plakala, bylo jí to líto, ale druhý den už šla do školy s úsměvem na tváři, což byl obří posun proti dřívějšku. Ráno dobře vstává, zmizely ranní úzkosti. Neměla trému před vystoupením. Vše dělá stále dokonale, na kontrolu přinesla vzorné zápisky o průběhu léčby. Snáší líp, když učitelka ve škole zvýší hlas. Dřív špatně snášela veřejné oslavy, je nerada středem pozornosti. Teď zvládla oslavu svých narozenin v pohodě. Vyrostla o 0,5 cm, má růstové bolesti.

Kontrola po čtyřech měsících: zlepšení pokračuje, zvládla s menším stresem čtvrtletní práci z matematiky, má menší strach z veřejných vystoupení, stále trvá obscese, že se nepostarala o křečka.

Podala jsem Aurum metallicum 1M.

Kontrola po čtyřech měsících: zlepšení pokračuje, ač je trvale ve velké zátěži, má hodně písemek ve škole a k tomu závodně tancuje, občas má pocit, že se ze zátěže zblázní. Ve škole dostala pětku a smála se tomu. Vyrostla o 1 cm a přibrala jeden kilogram, menstruaci ještě nedostala, ale občas ji bolí břicho. Ráno je jako sluníčko, což je obrovská změna proti dřívějšku. Zlepšil se strach o křečka. Už tolik neřeší svou tělesnou výšku, dělá si z toho legraci.

Kontrola po šesti měsících: poslední týden se zase bojí školy. Před třemi týdny prodělala nemoc s vysokými horečkami, dostala antibiotika, tím se léčba narušila a za deset dní se horečky vrátily, proto přijeli na akutní kontrolu.

Podala jsem Aurum metallicum 30 CH, nemoc rychle odezněla.

Kontrola po devíti měsících od podání 1M: vyrostla o 2 cm, dostala menstruaci, zatím ji má nepravidelnou, mírně bolestivou. Zvládla náročné taneční soustředění. Měla děsivé sny o pavoucích a sny, že jí uteklo morče. Nesedla jí nová učitelka v deváté třídě a rozhoduje se, zda půjde studovat gymnázium či obchodní akademii. Doma měli velký stres, otec měl vážný úraz páteře.

Podala jsem Aurum metallicum 10 M.

Kontrola po třech měsících: za 14 dní po podání léku dostala vysoké 40°C horečky a silné bolesti hlavy, všechna vyšetření byla v pořádku, pak prodělala silnou rýmu – zřejmě šlo o reverzní čištění vážné choroby z kojeneckého věku. Stále má sny o pavoucích a někdy má pocit, že nezavřela morče. Ráno vstává obtížně. Menstruace je pravidelnější, nebolestivá. Občas ji bolí hlava a žaludek. Horší známky už ji však nerozhodí, až se přehodila do druhého protipólu a říká, že se nemusí učit. Vyrostla o 1 cm. Rozhodla se pro obchodní akademii, na gymnázium si netroufá. Taneční tréninky a vystoupení již zvládá v pohodě.

Kontrola po sedmi měsících: rozhodla se skončit s tancováním, tuto změnu však lehce neunesla, silně ji bolelo břicho a byla týden na pozorování v nemocnici, pak se srovnala. Školu už bere úplně s nadhledem, úkoly už neřeší s matkou jako dřív, ale s kamarádkami. Zmizely sny o pavoucích a o morčeti. Ráno vstává v pohodě, večer je také usměvavá. Začíná mít zájem o svůj vzhled.

Kontrola po jednom roce: nastoupila na obchodní akademii, je tam spokojená, rychle se spřátelila s novými spolužáky. Učení si organizuje zcela samostatně. Sny o pavoucích a morčeti se již nevrátily.

Kontrola po roce a půl od podání 10 M: opět vyrostla asi o 2 cm. Školu bere až s příliš velkým nadhledem, ale známky si hlídá, má vyznamenání a patří k nejlepším žákům ve třídě, nechce však být jako šprt. Velká změna proti dřívějšku nastala v tom, že přijde ze školy a sama vypráví matce zážitky, dřív byla naprosto uzavřená. Sama si organizuje svůj čas podle sebe a svých potřeb. Učí se zcela samostatně, s matkou už školu neřeší. Sbližuje se se starším bratrem, s kterým si doteď moc nerozuměla. Co přetrvává, je zvýšená štítivost u jídla, nesnese např., když někdo mlaská nebo mluví s plnou pusou, okřikuje ho a je na to úplně alergická. Samozřejmě jen v rodině, v jiném prostředí se tak neprojeví. Stále se ještě nemá ráda, neboť nechce utrácet peníze za věci na sebe, což je v jejím věku pro dívku opravdu netypické. Před měsícem prodělala zánět průdušek, léčba byla narušena podáním antibiotik. Opakovala jsem dávku Aurum metallicum 10 M. Matka hodnotí léčbu jako neuvěřitelný posun ve srovnání se stavem před dvěma a půl lety, kdy byla z dennodenních plačtivých scén zcela zoufalá. Psychické potíže obecně vyžadují léčbu vysokými dávkami homeopatik a trpělivost. Více než v jiných případech zde platí homeopatické pravidlo „Pozoruj a čekej“.

Homeopatická materia medica dětských typů

homeopaticka-materia-medica-detskych-typu-velkyMUDr. Kateřina Veselá

Kniha podává obrazy homeopatických léků, doplněné o poznatky autorky z její vlastní bohaté praxe. Obohacuje je zejména o zvláštnosti dětského věku v jednotlivých vývojových obdobích. U každého léku je nejprve popsán obecný obraz homeopatického typu, a pak následují příběhy vyléčených dětských i dospělých pacientů. Kniha je určena zejména pro odbornou, ale i pro informovanou širší veřejnost.

Knihu můžete zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *