Homeopatické semináře – nechybí vám v knihovně?

5.5.2008 | Marie Valášková | valaskova43@seznam.cz | Ostatní

Dr. Donald Foubister

Autor této publikace, kterou vydalo nakladatelství Alternativa, pracoval v Královské londýnské homeopatické nemocnici a své zkušenosti, které nasbíral hlavně při léčení dětských pacientů, popsal v této knize.

Kniha je rozdělena do několika částí.

V první části se zabývá mnoha pozorováními při studiu homeopatie. Upozorňuje na některé závažné faktory, které celkově ovlivňují naše zdraví – např. používání hliníkového nádobí.

Pokud tento fakt zjistí v odebírané anamnéze, začíná léčení aluminou.

Pak pokračuje v odebírání případu. Ukazuje na zvláštnosti při odebírání akutního i chronického případu, poukazuje na rodinou i osobní anamnézu pacienta. Rozebírá konstituční typy s ohledem na předepsání – pokud budete předepisovat homeopatický lék, vždycky budete mít lepší výsledky, pokud zohledníte i konstituční typ pacienta.

V další části knihy popisuje odebírání případu v dětském věku, podrobněji se věnuje zvláštnostem při odebírání pediatrického případu s ohledem na porod, očkování, dědičné faktory. V průběhu porodu je dítě vystaveno různým traumatům, která mohou poznamenat jeho další vývoj. Ukazuje i vliv anestetik použitých v průběhu porodu, to všechno může mít veliký význam při konečném předepsání léku.

Dále v knize popisuje přístup a homeopatickou léčbu při zvláštních situacích. Uvažuje o úrazech, výživě dětí, problémech kolem adenoidních vegetací a onemocněních krčních mandlí, problémech se zažíváním, s kojením. Upozorňuje na mentální postižení, typy retardací.

V další části knihy popisuje některé homeopatické léky s ohledem na dětskou problematiku. Tento popis je ale velmi užitečný i pro dospělé pacienty. Jeho pohled na některé polychresty, ale i malé léky je velmi zajímavý, poučný. U všech léků je popis doplněn použitím u konkrétních diagnoz.

Popis carcinosinu, lac canina a dalších homeopatických léků je velmi výstižný, léky porovnává s dalšími vhodnými typy homeopatik. Mnoho popsaných diagnóz a postupů léčby je hodně originálních, nezvyklých. Všechny postupy jsou odzkoušeny a potvrzeny dlouholetou praxí.

Popis Bellis perennis či tarentule vám nabídne zcela nový pohled na ten, který lék.

Celou knihu uzavírá pohledem na některé nemoci moderní doby – mononukleózu, hemoroidy, ale i následky úrazů hlavy. Mě osobně se velmi líbil názor, že k drobným úrazům hlavy může dojít při porodu a tento fakt bychom se měli snažit zjistit a vzít v úvahu při předepisování.

Celá kniha končí několika přehledy na před a pooperační terapii, několika drobnými radami při léčbě některých onemocnění a několika léčebnými postřehy z dětské praxe.

Myslím si, že tato kniha by neměla chybět v knihovně jak zkušeného homeopata, tak homeopata začátečníka.

Homeopatická materia medica s repertoriem – Boericke

homeopaticka_materia_medica_s_repertoriem_velkyJedna z nejpoužívanějších materií medik ve světové homeopatické praxi. Pro rychlou orientaci v případu. Nejrozsáhlejší materie medika v češtině co do počtu popsaných obrazů léků (cca 800). Připojeno příruční třísetstránkové repertorium.

Knihu můžete zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *