Recenze knihy PTÁCI – hledání svobody v oblacích

6.9.2014 | Marie Valášková | valaskova43@seznam.cz | Ostatní

Nedávno vyšla v nakladatelství Alternativa nová homeopatická materia medica Ptáci, kterou napsal anglický homeopat Peter Fraser. Svoji materii Peter Fraser odvíjí částečně i od zkušeností Jonathana Shora, který v Česku před lety některé ptačí léky přednášel. Na té přednášce jsem byla, a tak od té doby používám lék Falko (sokol), ale hlavně opakovaně Cygnus cygnus (labuť zpěvná), o které nám Jonathan řekl, že je to Ignatie na druhou, a také tak jí používám – na silné projevy smutku z nenaplněné lásky.

ptaci

Celá kniha je řešena trochu jinak, než další materie mediky vydané Alternativou.

Ptáci – hledání svobody v oblacích – na začátku jsou všeobecně popisováni ptáci, jejich odlišnosti od ostatních druhů, hlavně savců. Ptáci to je úžasná skupina živočichů, někteří létají, jiní tuto vlastnost ztratili, tady se dozvíme proč. Na rozdíl od savců je to skupina velmi homogenní.

Silné téma všech ptáků – svoboda, létání, ale i zpěv a obživa.

Někteří ptáci jsou vyslovení samotáři, ale přesto se v některých obdobích života spolčují, tvoří silné celky, a pak např. migrují.

Nejdůležitějším smyslem ptáků je zrak, veliký důraz je ale kladen i na jiný smysl – sluch. Zvuk hraje v životě ptáků jednu z hlavních rolí a zpěv a další zvuky patří k charakteristickým projevům ptáků.

U ptáků se důležitá sexualita a také je zvláštní, že u ptáků jsou jinak rozděleny chromozomy – dva stejné chromozomy nese samec (savci to mají opačně).

Nebudu tady rozebírat jednotlivé čeledi, druhy, to si musíte knížku přečíst sami. Zajímavý je ale aspekt, že ptáci jsou často spojováni se symptomy chřipky a také nejznámější lék na chřipku – oscillococinum – který pochází od ptáka, kachny pižmové (ciarina moschata). Zajímavý je také vztah tohoto léku ke Carcinosinu. Ptačí léky nejsou moc obsaženy v našich repertoriích, proto nám nebudou často vycházet, pokud ale vyjde lék Falco peregrinus, mělo by nás to navést na celou tuto skupinu, podobně jako Lachesis mutus nás navede na hady, či Tarantule na pavouky. Zatím asi nejznámějším a nejpoužívanějším ptačím lékem je Tuberculinum aviare, lék který je připraven z kuřat.Za zmínku jistě stojí i lék z ptačího trusu – Guano australis – obsahuje čpavek, několik kyselin, oxid uhličitý, dusičnany. Zkouška tohoto léku byla provedena v Brazílii a je to lék na veliké vyčerpání. Lék byl také užíván u pacientů s leprou.

Knížka je moc zajímavá, určitě nám rozšíří obzory a naučí nás používat tyto málo známé léky.

Ptáci – hledání svobody v oblacích

Léky z ptačptaci-banner-homeopatieczí říše jsou jednou z nejnovějších kapitol ve vývoji homeopatie. Většina z nich prošla v nedávné době zkouškami a není ještě v repertoriích ani v materiích medikách. A tak je velkým přínosem anglického autora a homeopata Petera Frasera, že poznatky na tomto poli shrnul do knížky, umožňující studium jednotlivých léků.

Knihu lze zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *