Udržující příčina všech nemocí

12.6.2008 | Mgr. Jiří Čehovský | jiri.cehovsky@alternativa.cz | Ostatní

Ústředním tématem všech tradičních a dlouhodobě osvědčených systémů léčby, jako je čínská medicína nebo ajurvéda, je rovnováha v organizmu. Je-li narušena, člověk onemocní. Číňané tomu říkali Jin a Jang. Dnešní doba si také našla svou terminologii. Říká se jí rovnováha pH, neboli kyselého a zásaditého v těle. Vodíkové a hydroxylové ionty je možno změřit elektronickým pH metrem nebo lakmusovým papírkem, když na něj hned po ránu, sotva se probudíme, plivnem. A tak si snadno ověříme, jak na tom, co se týče rovnováhy Jin a Jang, jsme. Západní zdroje, americké a německé, uvádějí, že tzv. acidosou, neboli vychýlením do kyselé polohy, trpí 80 % všech lidí. Je to způsobeno zejména převažující okyselující stravou a také příliš akčním a nervy drásajícím způsobem života i myšlení. Na jedněch amerických webových stránkách jsem nalezl údaj, že tím, co nejvíce přispívá k alkalizaci těla, neboli k vyvážení převažujících okyselujících vlivů, je meditace. Alkalického není v našem kyselém světě nikdy dost.

Na stránkách Dr. Tulia Simonciniho www.curenaturalicancro.com zjistíte, že tento italský onkolog již 15 let léčí úspěšně až s 90 % uzdravení rakovinu jedlou sodou. Je zjištěno, že rakovinný nádor prosperuje a vzniká vždy v silně kyselých tkáních. Také sliny rakovinou nemocných lidí mívají mnohem méně než správných a zdravých 7,1 pH, což ukazuje na celkové převážení organizmu do kyselé oblasti.

Každý homeopat to zná ze své praxe: Někteří se po léku vyvíjejí zázračně a rychle se zbavují chronických nemocí, zatímco jiní jdou kupředu jen velmi ztěžka, a jiní vůbec ne. Mnohé nemoci, jako rakovina, diabetes, roztroušená sklerosa apod. mají přímou spojitost s poklesem pH.

Jakmile se nám podaří trvale převážit pH na mírně alkalickou stranu, ustupují. To však často není snadné. Kyselé úsady v těle jsou zakonzervovány v tuku, kloubech a v buněčných stěnách a jejich neutralizace a vyplavení může trvat mnoho měsíců.

Jsou tři jednoduché prostředky, jak vyvážit organizmus: Strava, jedlá soda a elektrolyzovaná voda. A jeden prostředek obtížně dostupný: zklidnění života a meditace.

Dávám nyní svým homeopatickým klientům s doporučením léku nebo s autopatickou lahvičkou často ještě tabulku stravy, jíž se mají podle svých možností a vůle řídit. Najdete ji na konci článku.

Pokud vyvažování stravou není dost úspěšné, doporučím, aby si dávali do sklenice vody jednou až třikrát denně půl čajové lžičky jedlé sody (jak nám o tom vyprávěl na své přednášce dr. Murphy). Těm, kdo se nebojí nakupovat na internetu, pak doporučuji, aby si pořídili ionizér vody, produkující vodu s pH 9,5 a tu pak pili po libosti. Když napíšete do googlu „water alkalizer“, objeví se vám mnoho desítek zahraničních prodejců.

Moje filosofie věci je, že člověk stojí na průsečíku sil- těch působících zespoda, to jest materiálních a těch působících shora, to jest jemnohmotných. Je často třeba mu pomoci z obou stran, stravou i homeopatií, zvlášť když je na tom opravdu špatně.

Tabulka alkalizující a okyselující stravy

Potraviny zvyšující pH – a tedy zásaditost (od nejúčinnějších k těm méně)

  • jedlá soda
  • rozinky, sušené fíky, okurky, špenát, zázvor, celer , brokolice, kapusta, petržel
  • mrkev, pampelišky, zeleninová nať, kedluben, černý rybíz, citrón
  • čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango
  • řepa, ředkev, ředkvička ,česnek
  • hlávkový salát, černá melasa, olivy, jablečný ocet, rajčata
  • sojové boby, pomeranče, cibule, zelené fazole (lusky)
  • banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky, třešně, další ovoce, lískové ořechy
  • brambory, zelený a bylinný čaj, kefír

Potraviny snižující pH a způsobující kyselost (v pořadí od těch nejvíc okyselujících k těm méně)

  • vepřové, telecí, rýže tmavá, králík, mořští raci, hovězí, ústřice, uzeniny, soft drinks
  • ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý a uleželý sýr, krocan, kuře
  • oves, čaj černý, perlivé nápoje
  • chléb, margarín, vlašské, burské a kešu ořechy, další obilniny, těstoviny, bílá rýže
  • pitná voda při spodní hranici normy (norma 6,5–9,5 pH) nebo pod ní
  • tvaroh a čerstvý měkký sýr, kokosový ořech, mandle, máslo a smetana
  • syrovátka, kravské a kozí mléko, fazole, čočka, víno, káva, pivo

Potraviny uvedené tučně kurzívou zanechávají silnou kyselou stopu v organizmu. Okyselující potraviny na spodních řádcích se blíží neutralitě a nepředstavují (při střídmé konzumaci) z hlediska pH problém.

Nejvhodnější z olejů je olivový – oleje jsou převážně neutrální.

Další okyselující faktory: kouření, velká a dlouhotrvající námaha bez odpočinku (soutěžní sporty, přepracování atp.), stres, strach, drogy, smog a elektrosmog

Další alkalizující faktory: meditace, odpočinek, harmonie, rozumné cvičení a rekreační sport, procházky, relaxace

pH sliny měřené ráno po probuzení lakmusovým papírkem – jeho rozsah 6,0–7,5 pH apod. Nejprve odplivneme, měříme čerstvě vytvořenou slinu, optimálně nemá klesat pod 6,8, pokud klesá pod 6,3, jedná se o acidosu, která je podstatným udržujícím faktorem chronických nemocí (nerovnováha jin a jang). Nejlépe (u zdravých, vyvážených lidí) bývá pH sliny 6,8 i více, slina dobře vyjadřuje stav pH v buňkách těla.

Obecně

Potraviny, zanechávající v těle zásaditou stopu:

  • všechna zelenina
  • ovoce
  • jedlá soda – půl čajové lžičky do vody 1× až , na omezenou dobu, 4× denně u dospělých osob

Potraviny způsobující v těle okyselení:

  • všechno maso
  • rýže a obilniny
  • černý čaj, perlivé nápoje

Při osobním výběru potravin je nutno upřednostnit lékařská doporučení, pokud existují (např. diabetik nebude alkalizovat organismus sladkými rozinkami).

Zdroje: Murphy, Teppelwein, Brown, McCauley, Koellová

Uzdrav se s autopatií – Jiří Čehovský

uzdrav-se-s-autopatii-druhe-vydani-velkyUčebnice autopatie. Obsahuje stručný a přehledný systém JAK NA TO při domácím i odborném používání autopatie. Přináší popis téměř stovky případů odstranění nebo výrazného zlepšení tzv. „nevyléčitelných“ chronických nemocí, které se běžně vyskytují v naší populaci. Obsahuje podrobné informace o nových a ještě účinnějších technikách přípravy a použití autopatického preparátu, jak se vyvinuly v průběhu jedenáctileté existence této mladé metody.

Knihu můžete zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.