Jak na chřipku s homeopatií

8.10.2007 | Mgr. Jiří Čehovský | jiri.cehovsky@alternativa.cz | Metoda

V sezóně trvající od podzimu do jara se pravidelně objevují potíže obecně nazývané chřipka. Homeopaté dobře ví, že chřipka není jedna jediná nemoc s jednotnými projevy, ale u různých typů lidí se projevuje různými, individuálními, byť silně podobnými vlastnostmi.

To co je pro všechny společné je únava, případně zvýšená teplota až horečka, někdy zimnice. Dvousetletá historie homeopatie nás učí, že čím je lék „podobnější“ nemoci nebo spíše jejím individuálním projevům u konkrétního pacienta, tím je účinnější. A opačně: čím méně podobný, tím neúčinnější. Při domácí léčbě chřipky vystačíme při výběru vhodného léku na chřipku se sledováním tří nebo čtyř vlastností a s rejstříkem jen čtyř léků.

Zeptáme se nemocného na to, zda má žízeň nebo je bez žízně, zda horečka vypukla náhle či se přiblížila plíživě s postupným narůstáním potíží a jak se cítí. Podle toho vybíráme z následujících léků:

  • Bryonia alba (Posed bílý) 30 C – žíznivý, vypije najednou velké množství tekutiny. Zhoršuje se sebemenším pohybem, chce ležet naprosto v klidu.
  • Gelsemium (Žlutý jasmín, tropická liana) 30 C – Potíže nastupují pomalu, nemocný se necítí dobře již den dva před vypuknutím chřipky, je zcela bez žízně.
  • Aconitum napellus (Oměj) 30 C – prudký nástup horečky ze zcela zdravého stavu, velká žízeň na studené nápoje, vždy je přítomna výrazná psychická složka úzkosti, strachu a neklidu.
  • Eupatorium perfoliatum (Sadec) 30 C – neutišitelná žízeň s pocitem rozlámanosti celého těla, neklidný na rozdíl od Bryonie.

Lék opakujeme často, např. každých 15 minut nebo půl hodinu (stačí vycucat jednu kuličku bez zapíjení), dokud potíže nezačnou viditelně ustupovat. Pak už není zapotřebí lék podávat a organismus si se chřipkou poradí dál sám. Někdy jsme svědky toho, že zchvácenost a horečka ustupují již brzy po podání. Takto jednoduše (tzv. symptomaticky) praktikovaná homeopatie přináší úspěch při léčbě akutních nemocí, na chronické je krátká. Její výhodou je, že ten, kdo ji používá, nemusí mít o homeopatii žádné hlubší znalosti.V případech, kdy na akutní nemoc nezabere (což se pozná během pár hodin), je nutný odborný přístup s celostním rozborem osobnosti pacienta a s vyhledáním konstitučního léku zaměřeného na celek. Ten pak léčí nejen akutní, ale později i chronické dlouhodobější potíže. V úvahu připadá samozřejmě posouzení stavu lékařem.

Uzdrav se s autopatií – Jiří Čehovský

uzdrav-se-s-autopatii-druhe-vydani-velkyUčebnice autopatie. Obsahuje stručný a přehledný systém JAK NA TO při domácím i odborném používání autopatie. Přináší popis téměř stovky případů odstranění nebo výrazného zlepšení tzv. „nevyléčitelných“ chronických nemocí, které se běžně vyskytují v naší populaci. 

Knihu můžete zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *