Ketogenní dieta

6.7.2019 | Mgr. Jiří Čehovský | jiri.cehovsky@alternativa.cz | Životní styl

Nový směr ve stravování, populární zejména v USA. Například na Amazon.com najdete mnoho desítek knižních titulů, pojednávajících jednoduchou praktickou formou o tom, jak a proč se stravovat právě takto. Některé z těchto knížek se umísťují vysoko v žebříčcích prodejů. Až na výjimky se nejedná o knihy určené lékařům. Zaměřují se na široké publikum. Jde spíš o to, že se ketogenní životní styl stal módou.

Používají jej herci pro zlepšení vzhledu, sportovci pro zlepšení výkonu a doporučují ho mnozí lékaři k léčbě a prevenci některých nebývale se šířících chronických nemocí, jako je diabetes, rakovina, Alzheimerova choroba, epilepsie, obezita a mnohých dalších, majících společné to, že zde bývá spolupříčinou nadměrná konzumace cukrů. Vliv, který byl do nedávna podceňován.

Oč jde?

Strava má obsahovat z hlediska kalorií 75% tuků, 25% bílkovin a do 5% polysacharidů a sacharidů.  V takovém případě se za několik dní přeladí organizmus na zcela jiný systém, než je spalování cukrů, játra začnou produkovat ketony, které pak tělo vyživují místo cukrů. Je to  přirozený proces, který u jakéhokoliv dospělého nastává po dvou dnech bez jídla nebo u dětí s rychlým metabolismem i po několika hodinách i při normálním stravování. Ketony vznikají metabolismem tuků a  organismus se tak rychle „naučí“ trávit nejen tuk podaný v pokrmech, ale i vlastní přebývající podkožní či jiný tuk, například i ten, co překáží v játrech. Zároveň klesne produkce insulinu, jehož nadměrné množství způsobuje pocit hladu. Takže je to hubnutí bez hladu. Ketogenní dieta není nic nového a  byla používána v lékařství po mnohá desetiletí,  například při odstraňování záchvatů u epilepsie. V současnosti ji praktikují miliony, a to zejména v Americe, kde je (stejně jako u nás) obecně narůstajícím problémem jak obezita, tak i cukrovka, čehož příčinou je podle mnohých odborníků to, že lidé před pár desetiletími začali nahrazovat následkem jistých doporučení a pod vlivem reklamy dříve obvyklý příjem tuků nepřirozeně zvýšeným příjmem cukrů v nápojích a pokrmech.

Co se jí?

K jídlu se používá hlavně to, co jsme jedli před čtyřiceti a více lety. Především tuk: olivový, mléčný, vepřový, husí, kachní, rybí, kokosový, lněný, konzumují se avokáda a ořechy, obsahující hodně tuku. Bílkoviny pocházejí hlavně z masa, tučných sýrů , ořechů. Cukry jsou vhodné jen ve formě polysacharidů, jak je obsahuje listový salát, rajské jablko, okurka apod. A samozřejmě různá koření. Ve skutečnosti tato dieta otevírá nečekaně pestrý výběr možností. Protože tuky obsahují při stejné váze dvakrát víc kalorií než cukry, poněkud se tím oproti dřívějšku sníží celkový objem stravy. Můžeme si zde  také připomenout známý fakt, že nejlepšímu zdraví se těší v Evropě středomořské národy, například ve Francii nebo Španělsku a Řecku, kde je tradiční vysoký denní příjem olivového oleje a tučných sýrů.

Co se nejí?

Cukr. Sladkosti všeho druhu včetně medu a sladkého ovoce. Doporučují se v malém množství jahody, ostružiny, borůvky.  Žádné obiloviny a výrobky z mouky! Žádná škrobová zelenina. Žádné sladké nápoje, zejména ty slazené fruktózou nebo obyčejným cukrem. A žádný alkohol (ten si tělo změní v cukr). Čaj a káva nevadí.

Co za to?

Zmiňuje se obvykle na prvním místě významné zhubnutí, hlavně v břišní partii, ale i jinde, a to bez pocitu hladu. Hubnutí a další účinky diety bývají zaznamenány již v prvních dnech až týdnech. Víc energie. Větší radost ze života (pokud ovšem nepovažujeme za tu největší radost dát si žejdlík piva). Jsou uváděny takové změny jako pokles krevního tlaku u těch, kdo jej mají vysoký, totéž platí u hladiny krevního cukru, u Alzheimerovy choroby (začínající i pokročilé) se mohou významně zlepšit kongnitivní schopnosti, jsou hlášeny případy poklesu „špatného“ cholesterolu, mohou ustupovat únavy a deprese a bývá uváděn celkový vzestup pocitu dobrého bytí.

Jak zjistíme, že jsme v ketogenním režimu?

To poznáme podle lakmusových papírků na měření moči. Přesnější jsou   jednoduché a nikoliv drahé elektronické prostředky, měřící hladinu ketonů z dechu, které se připojují k běžnému PC. Hladinu cukru zjišťuje lékař nebo při domácím měření  glukometr.

Jak dlouho se dieta drží?

Může být jednorázová, jen za účelem zhubnutí, tedy pár týdnů až měsíců, může být ale také cílena na chronické potíže, třeba cukrovku druhého typu, a pak se její prvky, možná  s určitým uvolňováním pravidel po dosažení cíle, udržují dlouhodobě, nebo když je potřeba. Není však problém porušit  všechna ketogenní pravidla za účelem jednorázového společenského posezení, oslavy apod., tím se sice keto režim zruší, tvorba ketonů hned ustane a tělo přehodí na obvyklé spalování cukrů, ale může být rychle obnoven pokračováním diety. K udržení  mírné tvorby ketonů (která již může zlepšovat např. Alzeheimera) postačuje  někdy i vyšší  příjem polysacharidů až do 20% kalorií. Malé množství cukru si organismus ovšem vytváří po celou dobu diety v potřebném množství, a to trávením bílkovin. Sportovci pěstující vytrvalostní sporty, např. triatlon, obvykle drží dietu dlouhodobě. Během výkonu dobře spalují svůj vlastní tuk, což snižuje problém s únavou.

Když někdo chodí k lékaři a/nebo bere nějaké prášky atp., měl by o úmyslu zásadně změnit jídelníček lékaře informovat, byť i s rizikem, že ten o této věci zatím ještě neslyšel.

Jelikož je ve škole  angličtina povinná od třetí třídy, není problém zagůglovat si hesla jako keto, ketogenic diet, keto lifestyle a podobně. Najdete tisíce odkazů, například na stránky upřesňující a rozšiřující vaše poznání o věci, nebo na vědecké studie. Je tam mnoho svědectví lidí, kteří  referují, co to s nimi udělalo.  A totéž najdete na Youtube, kde je řada rozhovorů nejen s uživateli, ale také  s lékaři a profesory, doporučujícími tento druh stravování ve své praxi.

Tato stručná informace je  pokusem pootevřít vrátka do rozsáhlé  a stále se šířící  oblasti zdravého životního stylu, která je u nás zatím  málo známá, je však pro každého snadno dostupná.

Ketogenní kuchařka

Severní Ameriku zachvátila vlna, šířící se do světa. Ketogenní stravování používají herci i sportovci a doporučují je mnozí lékaři za účelem léčby různých chronických potíží. Ani u nás již není tajemstvím, že lze zhubnout bez hladu a ještě si zlepšit zdraví, psychiku, energii a výkon s použitím zvláštní změny jídelníčku. V úvodu knihy Ketogenní kuchařka, která právě vychází v nakladatelství Alternativa, autorka Celby Richouxová vysvětluje  principy, na nichž je tato dieta postavena. Podstatou je výrazné snížení příjmu polysacharidů a energie je dodávána zvýšeným podílem tuků. U každého ze svých sto padesáti receptů na chutná jídla uvádí autorka i jejich složení z hlediska poměru tuků, cukrů a bílkovin. Zmiňuje četné internetové zdroje informací k případnému dalšímu poznávání tohoto “keto lifestyle”, životního stylu mnoha současných lidí, k nimž  autorka patří. Svěřuje se s osobní zkušeností: „Během prvních týdnů s ketogenní stravou jsem zaznamenala neuvěřitelně pozitivní změnu po stránce nálady, množství energie a tělesné hmotnosti.”

Knihu můžete zakoupit zde

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *